Žalna dekoracija

Naša ponudba obsega:

 • Žalne aranžmaje, ki so lahko različnih oblik npr. oblika srca, križa, solze, knjige, blazine… Cena: od 50 eur dalje.
 • Bidermajer venec je venec okrogle oblike. Krog ima lahko premer 42, 52, 62 ali 72 cm. Cena je odvisna od velikosti in je od 100 eur dalje. Simbolizira večno življenje.
 • Klasičen venec. Cena: od 100 eur dalje.
 • Dekoracijo sveč. Imamo pestro izbiro sveč, ki jih lahko aranžiramo s cvetjem, z napisom na trak ali dodamo žalno vizitko.
 • Žarni venček je venček v katerega se na sredino postavi žara. Cena: od 50 eur dalje.
 • Žalne šopke, s priloženo vizitko.
 • Poljuben napis na žalni trak ali vizitko.
Dekoracijo vam na dan pogreba oz. po dogovoru tudi dostavimo. V tem primeru nam morate sporočiti tudi kraj in vežico pogreba ter ime in priimek pokojnega.

Kakšno cvetje izbrati?

S cvetjem, ki ga izberemo za žalno dekoracijo,  izrazimo svoja  čustva in navezanost na pokojnika.  Podarimo njegovo oz. njeno najljubše cvetje, morda cvetje, ki je ljubo nam. Izbiro nam lahko olajša simbolni jezik cvetja – npr. če svoja čustva izpovemo z rdečimi vrtnicami, bodo to vsi razumeli kot izraz ljubezni. Tudi tako si lahko poskusimo olajšati in omiliti žalost ob slovesu in bolečem spominu.

LILIJA
Bela lilija je s svojim  čudovitim vonjem in popolno lepoto simbol  čistosti in nedolžnosti duše ter žalovanja. Najpogosteje je vodilni cvet ob pogrebih otrok in mladih deklet.

NAGELJ
Rdeč nagelj  je tradicionalni slovenski cvet ljubezni, njegov splošni pomen je tudi zaobljuba, v krščanstvu pa simbolizira prelito kri mučenikov, Kristusovo ljubezen, milost in usmiljenje. Kadar vidimo na grob položen en sam cvet, ta simbolizira sporočilo: » Nikoli te ne pozabim.« Bel nagelj izraža čisto ljubezen in nedolžnost oz. deviško čistost.

KRIZANTEMA
V nekaterih evropskih državah je bela krizantema znak minljivosti, smrti, žalovanja za umrlimi in kesanja.

VRTNICA
Vrtnica je cvet, ki je skoraj nepogrešljiv v žalnih dekoracijah. Najpogosteje je izbrana v rdeči barvi, da poudari neminljivo ljubezen in spoštovanje; v beli izraža ponižnost, čistost in neomadeževano nedolžnost, mladostnost in zveličanje; v rožnati simbolizira milino, ljubezen, prijaznost in romantičnost.

GLADIOLA
Klasični in elegantni cvetovi gladiol izražajo moč značaja, poštenost in moralnost.

LOVOR
Lovorjev venec izraža simboliko vojne slave in  časti ter položen ob spomeniku opozarja na to, da oseba ali dogodek ne bosta nikoli pozabljena.

OLJKA
Čeprav je oljka oz. oljčna vejica bolj znana kot simbol miru, je njen pomen tudi nesmrtnost.

Na izbiro cvetja vpliva tudi letni čas, v katerem izdelujemo dekoracijo. Upoštevati moramo, da vse cvetje ni na voljo preko celega leta, čeprav bi si to želeli. Poleg tega cvetje ni enako vzdržljivo glede na zunanjo temperaturo zraka. Npr. pri nizkih temperaturah flamingovec(Anthurium) pomodri in orhideje posteklenijo.

Katero barvo izbrati?

Barva cvetja in dodatkov je povezana s spolom in starostjo pokojnika. Načeloma velja, da za mlajše osebe in osebe ženskega spola izbiramo svetlejše, nežnejše barve. Močne in izrazite barve so primernejše za starejše osebe in osebe moškega spola.
Na izbiro barve lahko vpliva tudi to, kako dobro smo preminulega poznali, saj lahko izberemo cvetje v njeni/njegovi najljubši barvi.

 • Danes črna barva simbolizira temo, počitek, žalost, smrt ter dokončnost. Žalujočim prinaša notranji mir in dostojanstvo, saj jih simbolno odmakne od ostalega sveta.
 • V izdelkih žalne floristike cvetje v rdeči barvi največkrat izbirajo najožji sorodniki oz. tisti, ki so bili s pokojnim tesno čustveno povezani.
 • Oranžna predstavlja jesenski letni čas, zrelost in zvestobo, zato je pogosta v žalnih aranžmajih, ki jih izdelamo za starejše pokojne.
 • Rumena je najsvetlejša barva. Je barva sonca, simbolizira bližino. Ker je psihološko najbolj vesela barva, je njena uporaba v žalnih izdelkih načeloma manj priporočljiva.
 • Simbolika zelene barve je pestra. Predstavlja naravo, življenje in svežino, vendar tudi umirjenost, pasivnost in potrtost. Poleg tega je zelena barva resnice, vere, upanja in miru. 
  V izdelkih se tej barvi zaradi uporabljenega materiala (zelenje) skoraj ne moremo izogniti, lahko pa jo z izbiro količine cvetja ali njegove barve  še poudarimo, tako da je učinek povezanosti z naravo in njene umirjenosti še močnejši.
 • Modra barva v sebi združuje nasprotje nežnosti in vedrine z žalostjo in otožnostjo. Simbolizira dušo oz. duhovno dimenzijo, mir, nesmrtnost in zvestobo. Svetlo modro barvo, ki jo navadno kombiniramo z belo, uporabljamo kot simbolno barvo, ki označuje spol tudi ob pogrebih dečkov oz. mladih fantov, preden vstopijo v svet odraslih moških.
 • Rožnata je barva, ki jo povezujemo z nežnostjo, romantično ljubeznijo, nostalgijo, nesebično ljubeznijo ter deklištvom. V žalni floristiki je to barva, ki simbolizira pogreb deklice ali mlajšega neporočenega dekleta.
 • V današnjem času nam bela barva pomeni  čistost in nedolžnost, oddaljenost in nedotakljivost. Belo cvetje je namenjeno predvsem krasitvam ob pogrebih mladih, neporočenih oseb.
 • Rjavo barvo povezujemo z zemljo, zrelostjo in starostjo. Simbolizira preprostost in umirjenost.
 • Vijolična barva je v žalni simboliki nadomestilo za  črno barvo, saj je najtemnejša barva v barvnem krogu. Pomeni žalost oz. žalovanje, potrtost, kesanje in pokoro, pa tudi upanje, skrivnost in spokojnost.

  ————————————————————————————————————-
  Glej zemlja si je vzela, kar je njeno.
  A kar ni njeno, nam ne more vzeti. 
  In to, kar je neskončno dragoceno, 
  Je večno in nikdar ne more umreti.
                                                  S. Makarovič